De Bloeccoli pizza
Deze “low-carb” pizza is een ideale vervanger wanneer je trek hebt in een traditionele pizza wanneer je op dieet bent of gewoon goed op je voeding let.
De low carb bloeccoli is net zo lekker als een gewone pizza waarin tarwemeel is verwerkt, maar is laag in calorieën en koolhydraten. Koolhydraten hebben nu eenmaal niet de beste reputatie en kunnen volgens wetenschappelijke studies beter niet genuttigd worden in de avond in een snelle vetverbranding in de nacht te bevorderen. Maar omdat wij begrijpen dat de avond de beste tijd is om een pizza te eten, leggen we je graag uit hoe je zelf een pizza maakt zonder koolhydraten.
In het recept van de Bloeccoli pizza wordt het deeg van tarwemeel vervangen door een beslag van bloemkool, broccoli, kaas, ei en zonnebloempitten. Laten we beginnen met de ingrediënten:
Dit recept is genoeg om een ovenplaat met Low Carb Pizza te vullen. Hiermee maak je een pizza voor 3 tot 4 personen, uiteraard afhankelijk van een ieders honger. Het totaal aantal calorieën blijft ruim onder de 2000 kcal. Bij een gewone pizza is dit aantal met gemak twee keer zo hoog. Met de vulling kun je uiteraard variëren naar smaak, of neem iets minder kaas en een ei meer. Dit bespaart weer extra caloriën zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloemkool (vooral de roosjes, geen stronkjes)
- 250 gram broccoli (vooral de roosjes, weinig stronkjes)
- 150 gram fijn geraspte Goudse Belegen kaas
- 50 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- Zout en peper
Ingrediënten voor de vulling:
- Een half blikje tomatenpurree of zelfgemaakte tomatensaus
- 250 gram mozzarella light (circa 9% vet)
- 2 paprika’s, rood en geel
- ½ courgette
- 1 pruim tomaten
- 5-6 kerstomaten
- 4-5 paddestoelen zoals kastanjechampignons
- Pepperoni, warm of milde smaak
- Gehakte oregano, vers (2-3 eetlepels) of gedroogd (1 eetlepels)
De bereiding van de Low Carb Pizza Bloeccoli
Rasp de bloemkool en broccoli fijn, zonder dat je het tot pulp maalt. Rasp ook de andere bestanddelen zo fijn mogelijk. Dit kneed je samen in een kom tot het een deeg vormt. Als je denkt dat het deeg te ruw is, kun je het verfijnen met een staafmixer. Pas hier alleen wel bij op dat het geen purree wordt.
Verdeel het deel gelijkmatig over de bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegrol ingvet met olijfolie. Als je hiermee klaar bent, bak de bodem dan ongeveer minuten af in een op 220° C voorverwarmde oven.
Het opmaken van de pizza
Tijdens het bakken van de bodem kun je de groenten en overige ingrediënten in kleine ringen, blokjes en plakjes snijden, net zoals op de normale variant.
Als je ziet dat het pizzadeeg geleidelijk begint te harden, kun je deze uit de oven halen en kort laten afkoelen. Verdeel de tomatensaus of puree samen met de oregano gelijkmatig over de plaat. Verspreid alle gesneden ingredienten over de pizza en zet deze vervolgens opnieuw in de oven voor 10 tot 15 minuten.
Laat de pizza even afkoelen nadat je deze uit de oven hebt gehaald. Eet smakelijk!